Har du svårt att stå emot sockret?

Har du svårt att stå emot sockret?

Alla tycker om sötma – hur mycket bestäms av arv och miljö.

Man vet med säkerhet att för mycket socker lätt leder till övervikt. Det beror på att blodsocker och insulin är som ler & långhalm. Insulin är ett lagrande hormon som får fettcellerna att öka i storlek och t.o.m i antal. Det handlar enkelt uttryckt om energibalansen.
Det är lättare att anpassa sina vanor, när man vet hur saker och ting ligger till.

En droppe sött på tungan får en nyfödd bebis att slappna av. Med sött vatten i nappflaskan suger bebisen intensivare. Ju sötare vätskan är, desto ivrigare suger bebisen.

Även de andra smakerna – salt, surt och beskt ger medfödda känslomässiga reaktioner. Besk smak har vi en aversion mot, vilket ger ett visst skydd mot ex. giftiga bär och växter. I naturen tyder sötma på energi och näring och lockar oss. Smakerna kan ändra vårt ätbeteende, antingen genom att motivera oss att äta mer eller genom att få oss att avstå från något. När man känner till detta, är det inte förvånande att speciellt barn tycker mycket om söta livsmedel. Studier visar att vissa söta produkter är omtyckta av alla åldrar, medan andra produkter endast gillas av vissa åldersgrupper. Det är sällan någon tycker illa om eller avvisar söta smaker, men det finns stora individuella skillnader. När man känner till att vi av naturen gillar sött men lätt blir överviktiga av sött, blir den logiska konsekvensen att vi måste vara extra försiktiga.

Dela

Comment function is not open

Arkiv


Kategorier


Taggar