Vårt program

BIA-mätning

Vad innebär en BIA-mätning?

BIA (Bioelektrisk Impedans Analys) är en vetenskapligt erkänd metod att mäta kroppens sammansättning. Att göra en BIA-mätning tar bara någon minut och du känner ingenting. Två självhäftande elektroder fästes på handryggen och två på fotryggen. De kopplas till en BIA-mätare, som mäter motståndet i kroppsvätskan och dataprogrammet räknar ut, hur din kropp är sammansatt. Man ser fördelningen av fett, vätska och kroppscellmassa (till huvudsak muskelmassa). Det är viktigt att bara tappa fett men inte kroppscellmassa när du går ner i vikt, eftersom den styr mängden energi du behöver. Förloras kroppscellmassa råkar du ut för jojo-effekten när du återgår till att äta normalt. Med jojo-effekt menas att du går upp i vikt igen.
Den stora fördelen med BIA-mätningen är att rådgivaren får ett protokoll, som gör det möjligt att ge dig individuella råd. Mätresultaten visar vad som händer med kroppen, när du ändrar mat- och motionsvanor (se bilden med stapeldiagrammen). Rådgivaren ser om du får i dig tillräckligt, för lite eller för mycket näring. Äter du för lite, vilket lätt händer när du snabbt vill bli smal, tar kroppen energi från musklerna. Dataprogrammet räknar ut, beroende på muskelmassans mängd och enligt Livsmedelsverkets och Socialstyrelsens rekommendationer, hur mycket näring just du behöver. Din rådgivare förklarar och när du kommer hem, kan du logga in dig på ”Min Sida” och titta på dina resultat, rekommendationer och övningsuppgifter. Så kan du alltid lätt följa upp dina resultat.

Skulle du bara väga dig och vågen visar att du väger mindre, kan ingen veta om du blivit av med fett, vatten eller muskler. BIA-protokollet är ett unikt hjälpmedel som underlättar och motiverar.

Den professionella rådgivningen ger mycket goda förutsättningar för en bestående viktförändring.

Med hjälp av tallriksmodellen visas individuellt mängden näringsämnen som bör ingå i din måltid. Prenet-recepten innhåller alltid uppgifter om näringsinnehåll. Enkla och lättlagade vardagsrätter som passar hela familjen.


Prenet, ett standardiserat viktminskningsprogram med BIA-kontrollerad kroppsmassa

Studie utförd 2002 av  Kerstin Winkler, leg sjuksköt., Christoph Winkler, med.dr.,  Olle Löfgren, med.dr.

Kort sammanfattning: Studien visar att Prenet-programmet utan risk för ökad BCM-förlust kan användas såväl av aktivt sportande överviktiga som av överviktiga utan parallellt fitnessprogram.

Studien omfattade 332 överviktiga personer som deltog i Prenets viktminskningsprogram. De överviktiga delades in i 2 grupper. Grupp I bestod av 158 överviktiga deltagare som kontrollerade sin kroppssammansättning med BIA (Body Impedans Analysis) på friskvårdsanläggning var 14:e dag och som deltog i organiserat motionsprogram (konditions-och eller styrketräning).

Grupp II bestod av 174 överviktiga deltagare som kontrollerade sin kroppssammansättning med BIA på läkarmottagning var 14:e dag. Grupp II deltog inte i motionsprogrammet. I anslutning till BIA-mätningen erhöll samtliga deltagare individuella kostråd. Rekommendationerna till näringsintaget varierade beroende på kön, ålder, BCM (Body Cell Mass) och fysisk aktivitet.